• Kaia Huuse

Vil du ha en dårlig sjef?

Det slår meg hvordan vi voksne til stadighet overbringer det som er ment som en beskjed til barna, i form av et spørsmål. Jeg hører det overalt, hele tiden, fra folk i alle samfunnslag og uansett utdanning og kulturell-kapital. På lekeplassen, i butikken og hjemme sier vi til to-åringen: Skal vi gå å legge deg? Skal vi pusse tenner? Skal vi gå hjem nå? Skal vi kle på? Skal vi spise? Skal vi ta medisin? Dette er spørsmål mange småbarn svarer nei på, for de vil ikke legge seg, pusse tenner eller gå hjem. Og spørsmål åpner jo for valg og ihvertfall forhandling. Vi har tross alt spurt dem om noe. Det må ende i konflikt, for vi forventer jo egentlig ikke noe svar. De skal legge seg, gå hjem og pusse tenner. Det var det vi mente. Og midt i infernoet av hyl og skrik, bare som litt ekstra olje på bålet slenger noen inn enda et par valgmuligheter som «Skal mamma eller pappa legge deg? Vil du at pappa skal synge eller mamma?».

Disse situasjonene utspiller seg ofte i settinger da barna ikke er mottakelig for vingling. De er trøtte, sultne, slitne og det hadde vært gull om noen rammet dem inn og var tydelig: Nå skal du legge deg. Nå skal du pusse tenner. Nå skal vi gå hjem. Det går tusen ganger fortere og blir hundre ganger hyggeligere.

Vi er jo barnas veiledere. Da må vi ta voksenansvaret, slik at vi utstråler trygghet. Den voksne her fremstår svak, veik, utrygg og puslete. Er dette egenskaper du ville satt pris på hos din sjef? Brukt som coach? Nope. Ikke hvis vi fikk velge.

❤️Kaiaklem


0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

KRISE!